interview | paul struyf | n-va

Het interview met Paul Struyf wordt gepubliceerd in de volgende editie van De Gazet van Sint-Andries, een krantje voor de bewoners van de wijk Sint-Andries in Antwerpen. In het artikel komen vijf bewoners van het Sint-Andrieskwartier aan het woord die zich tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat opgaven. Het gaat om Maya Detiège (sp.a), Paul Struyf (N-VA), Ludwina Van Onckelen (Vlaams Belang), Philippe Paeshuys (Open VLD) en Relinde De Bouck (PvdA+). Aan masterstudenten journalistiek werd gevraagd vrijblijvend een bijdrage te leveren.

Heb je de politiek van thuis uit meegekregen?

Nee totaal niet. Ik ben geboren en getogen in Sint-Andries. Ik woon er ook nog steeds. Ik heb een erg groot sociaal engagement dat gaat van straatvrijwilliger bij OpSinjoren over de organisatie van allerlei straatfeestjes en sportieve activiteiten tot ondervoorzitter van de stuurgroep Sint-Andries. De voornaamste reden waarom ik de stap naar de politiek gezet heb, is om de wijk vooruit te krijgen. Het Sint-Andrieskwartier wordt altijd besproken als een hippe wijk, maar er zat nooit iemand van de bewoners in de districtsraad. In de afgelopen 35 jaar heb ik de buurt zien groeien tot wat ze nu is.

Hebben de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen een invloed gehad op je sociale leven en je gezinsleven?

Ja. Dat vraagt veel planning en afspraken. Het voordeel is wel dat ik de late shift werk en in de voormiddag tijd heb om me politiek te engageren. Je moet daar een evenwicht in kunnen vinden. Ik heb er ook over gewaakt dat politiek en privé altijd gescheiden bleven. Veel druk bracht het voor mij niet met zich mee. In de stuurgroep Sint-Andries krijgen we ook regelmatig met korte deadlines te maken en zijn we vooral bezig met crisismanagement.

Ben je zelf tevreden met je resultaat?

Ja. Ik ben vorig jaar in de politiek gestapt, dan is een score van 432 voorkeursstemmen niet zo slecht. Ik ben nu eerste opvolger voor de districtsraad. Het is ook mijn ambitie om te zetelen, anders heeft het geen zin om op een lijst te staan. Als je je mandaat niet opneemt, dan wordt dat ook afgestraft door de mensen.

Wat denk je dat de verkiezingsuitslag voor gevolgen zal hebben voor de wijk Sint-Andries?

Op dit moment valt dat moeilijk te zeggen omdat de gesprekken om een coalitie te vormen nog steeds aan de gang zijn. We moeten afwachten wat er op gemeentelijk niveau gaat gebeuren. N-VA is de grootste in de binnenstad Antwerpen, maar op districtsniveau zijn we de tweede grootste.

Wat is voor u het belangrijkste issue in deze wijk?

Om te beginnen de mobiliteit, maar dat is voor de rest van Antwerpen ook zo. De gevolgen van een beslissing moeten vooraf beter bestudeerd worden. Verder moet het statuut van een woonerf dringend herzien worden. Het principe ervan, het verkeer afremmen, is goed, maar dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Mensen moeten beschermd zijn als ze hun huis uitkomen. Openbaar domein is ook belangrijk. Over bijvoorbeeld de heraanleg van straten moet beter en correcter gecommuniceerd worden naar bewoners en handelaars. Zo creëer je begrip voor het beleid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s