interview | ludwina van onckelen | vlaams belang

Het interview met Ludwina Van Onckelen wordt gepubliceerd in de volgende editie van De Gazet van Sint-Andries, een krantje voor de bewoners van de wijk Sint-Andries in Antwerpen. In het artikel komen vijf bewoners van het Sint-Andrieskwartier aan het woord die zich tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat opgaven. Het gaat om Maya Detiège (sp.a), Paul Struyf (N-VA), Ludwina Van Onckelen (Vlaams Belang), Philippe Paeshuys (Open VLD) en Relinde De Bouck (PvdA+). Aan masterstudenten journalistiek werd gevraagd vrijblijvend een bijdrage te leveren.

Heb je de politiek van thuis uit meegekregen?

De overtuiging alleszins wel. Niet dat die erin gedrild werd, maar wij zijn Vlaams-nationalisten van generatie op generatie. Mijn ouders waren wel in politiek geïnteresseerd, maar namen er niet actief aan deel. “Vlaanderen” was thuis altijd een bekommernis. We waren met meerdere kinderen en ieder heeft zo zijn eigen gradatie in overtuiging. We hadden ook veel belangstelling voor geschiedenis en dan groeit dat vanzelf verder hé.

Heeft jouw kandidaatstelling een invloed gehad op je dagelijks privéleven?

Uiteraard. Ik ben 18 jaar lang provincieraadslid geweest en daar heb je je werk mee. Je moet goed plannen en afspraken maken, maar dat is nooit een probleem geweest. Politieke druk heeft het zeker met zich meegebracht, persoonlijke spanning veel minder. Ik stond nu ook eerder op een symbolische plaats om zo de jongeren een kans te geven. In de politiek moet je kunnen doorstromen.

Ben je tevreden met je persoonlijk resultaat?

Nee, mijn aantal voorkeursstemmen is flink geslonken. Maar ik had veel kiezers die nu hun hoop op N-VA hebben gezet, omdat die nog niet in het cordon sanitaire zitten. Mensen kiezen bovendien voor de figuren die gecreëerd worden. Vlaams Belang heeft tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een serieuze nederlaag geleden. Maar een verloren veldslag betekent nog geen verloren oorlog hé.

Wat zou je graag zien veranderen in de wijk Sint-Andries?

Sint-Andries is volgens mij een goede wijk. Maar ook die heeft natuurlijk haar problemen zoals de aanhoudende golf van inbraken. Enkel in de Nationalestraat alleen al stijgt dat aantal voortdurend omdat de politie daar niet meer kan patrouilleren door die werken. Een ander probleem situeert zich bij de studenten. Die hebben niet altijd respect voor de bewoners. Er moet beter gecommuniceerd worden vanuit de wijkagentschappen en dergelijke, dat gebeurt nog te weinig. Verder moet er ook nagedacht worden om de openbare ruimtes beter toegankelijk te maken voor mindervaliden. Wat het groter geheel betreft, valt het nog af te wachten of N-VA en haar coalitie het gaan waarmaken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s