interview | maya detiège | sp.a

Het interview met Maya Detiège wordt gepubliceerd in de volgende editie van De Gazet van Sint-Andries, een krantje voor de bewoners van de wijk Sint-Andries in Antwerpen. In het artikel komen vijf bewoners van het Sint-Andrieskwartier aan het woord die zich tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen als kandidaat opgaven. Het gaat om Maya Detiège (sp.a), Paul Struyf (N-VA), Ludwina Van Onckelen (Vlaams Belang), Philippe Paeshuys (Open VLD) en Relinde De Bouck (PvdA+). Aan masterstudenten journalistiek werd gevraagd vrijblijvend een bijdrage te leveren.

Hoe ben je in de politiek terechtgekomen?

Het zat natuurlijk wat in de familie. Mijn grootvader was jarenlang schepen en mijn moeder is burgemeester van Antwerpen geweest. Ik heb farmacie gestudeerd en zei altijd dat ik nooit in de politiek zou stappen. Maar op mijn 35ste was het dan toch zo ver. De voornaamste reden daarvoor was de verzuring in Antwerpen. Het Vlaams Belang begon bepaalde groepen tegen elkaar op te zetten. Het zijn de zwakkere groepen die in die val trappen omdat ze geloven dat die partij hun problemen wel zal oplossen. Maar haat creëren leidt nergens toe, dat zijn niet de juiste oplossingen.

Wat denk je dat de huidige verkiezingsuitslag voor resultaat zal opleveren voor de wijk Sint-Andries?

In de wijk Sint-Andries voeren wij bijvoorbeeld actie voor betaalbaar wonen. De sociale huisvesting speelt een belangrijke rol. Vlaanderen stelt een bepaald budget op dat elke stad moet vrijmaken voor sociale huisvesting. Bart De Wever wil niet meer dan dat investeren, wat zoveel betekent als verminderen. Voor een stad als Antwerpen is dat een stap achterwaarts en is zoiets niet haalbaar. Er zijn nu al wachtlijsten. Als je daar nog een rem gaat opzetten, wat gebeurt er dan met al die mensen?

Ik ben wel wat bang voor het rechts beleid dat er aankomt. Zoiets heeft Antwerpen in de afgelopen 90 jaar nooit gezien. Ik heb de nota-De Wever gelezen. Behalve het discours van Filip Dewinter denk ik dat dat de meest rechtse nota is die er voor deze stad ooit geweest is. Die grens wordt steeds dunner. De reacties daarop waren volgens mij dan ook terecht.

Heeft de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen een bepaalde druk op jou en je gezinsleven gelegd?

Ja. Maar ik denk dat het een voordeel is dat ik erin ben opgegroeid. Je kunt dan beter relativeren en je geraakt minder snel uit evenwicht. Je moet weten wanneer je nee moet zeggen, dan houd je alles onder controle. Mijn vrienden mogen van mij ook niet over politiek praten (lacht). Mensen spreken over wat er bij hen leeft en dat begrijp ik wel, maar soms moet je die dingen gescheiden houden.

Was je zelf tevreden met het resultaat dat je gehaald hebt?

Ja. Ik ben blij dat ik die job mag doen. Het is altijd fijn wanneer mensen je waarderen. Ik geniet enorm van die schouderklopjes. Uiteindelijk doe je het ook om mensen te kunnen helpen. Toen mijn wetsvoorstel in verband met de loonkloof er in het parlement doorkwam, was ik daar echt heel blij om.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s