binnenlandjournalistiek | gemeenteraadsverkiezingen tongeren

Een eerste artikel over de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in Tongeren.

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN TONGEREN

Huidig burgemeester Patrick Dewael (Open VLD) trekt op 14 oktober in kartel met CD&V naar de kiezer. Verrassend, want CD&V voerde de voorbije zes jaar oppositie tegen zijn beleid.

Voormalig Minister van Binnenlandse Zaken en liberaal Kamerfractieleider Patrick Dewael is al 18 jaar burgemeester van de oudste stad van België. Carmen Willems was echter vaak zijn plaatsvervangster. Sinds 2006 zit Open VLD (10 zetels) in een coalitie met de SP.A (9 zetels) en voeren ze samen het beleid in de stad. CD&V (8 zetels) en Vlaams Belang (2 zetels) zaten in de oppositie.

Er ging dan ook een lichte schok door Tongeren toen Dewael bekendmaakte dat zijn partij en CD&V op 14 oktober met de gezamenlijke lijst Tongeren.nu de kiezer zullen proberen te overtuigen. Op die lijst staan naast Open VLD’ers en CD&V’ers ook enkele onafhankelijken en politici met een groene achtergrond. Dewael ontkent het gerucht dat hij met dat kartel een front wilde vormen tegen de N-VA.

Met Patrick Dewael heeft Tongeren.nu een waar kopstuk om de lijst te trekken. Tongeren.nu telt in vergelijking met andere partijen de meeste bekende Tongenaren. N-VA en Groen, de nieuwkomers in het Tongerse politieke landschap, moeten het zonder bekende gezichten doen en trekken elk met een aparte lijst naar de kiezer. Johnny Vrancken trekt de SP.A-lijst.

Wat zeggen de peilingen?

Dewael dingt naar de sjerp, dat staat vast. De liberalen kwamen nochtans niet erg sterk uit de peilingen. Afgelopen zomer kwam OCMW-voorzitter Johnny Noirhomme (SP.A) in gevaarlijk vaarwater terecht door zijn aanhouding en opsluiting voor ongewenste seksuele intimiteiten. Het SP.A-partijbestuur besliste dat Noirhomme geen plaats op de lijst krijgt, maar de partij zit nog steeds verveeld met de zaak.

De inzet

Tijdens de afgelopen regeerperiode zette de paarse coalitie voornamelijk in op de verbetering van de levenskwaliteit in de dorpskernen door allerlei basisinfrastructuur aan te leggen. Ook toerisme kreeg veel aandacht. Met het Gallo-Romeins museum, de opening van het winkelcentrum Julianus, het hotel Eburon, de Ambiorixroute, de uitbreiding van de antiekmarkt en de heraanleg van de Grote Markt heeft Tongeren enkele sterke toeristische en culturele troeven.

In deze verkiezingsperiode zijn het mobiliteitsplan, het woonbeleid en de verloedering van de stationsbuurt enkele heikele punten die in elk partijprogramma terugkomen.

Het plan van Dewael om een indringingsweg door het natuurgebied de Kevie aan te leggen, stuit op veel kritiek van de groenen. Zij pleiten voor alternatieven die meer rekening houden met de zwakke weggebruiker. De socialisten willen een alternatieve weg die de drukte uit de stad leidt.

Tongeren.nu gaat voor kleinere woonvolumes en verticale bebouwing. Ook de sanering van ongezonde woningen en de bestrijding van leegstand staan op het programma. Dat laatste punt is ook een doorn in het oog van de socialisten.

Om de stationsbuurt te ontlasten, wil Tongeren.nu een tweede spoorwegdoorgang aanleggen. SP.A pleit voor een omleidingsweg om de verkeersdrukte van het station weg te leiden en een alternatieve weg voor fietsers. Beide partijen willen bovendien wat doen aan de verloedering van het stationsgebouw. Voor dat onderdeel zijn echter Infrabel en de NMBS verantwoordelijk.

In het 13-puntenprogramma van de N-VA staat de financiële toestand van Tongeren dan weer bovenaan.

‘Het land van Ooit’, het pretpark in Tongeren dat in 2007 na enkele weken de deuren weer moest sluiten, geeft vooral de N-VA reden om de paarse coalitie in Tongeren aan te vallen. Er ging een hoop gelobby vooraf aan de opening van dat park en er was veel geld mee gemoeid. Ondertussen lopen er wel concrete plannen om op diezelfde Pliniussite een park met openluchtzwembad in te richten.

PAULIEN SOUVERYNS
10 oktober 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s