culinaire recensie | magis

MAGIS(CH)

“Graag uiteten” is voor mij een understatement, ik was dus in mijn nopjes toen een vriend van me mij begin oktober meenam naar Magis, een sterrenrestaurant in Tongeren. Eerder dit jaar at ik in De Mijlpaal, het andere sterrenrestaurant dat mijn stad rijk is. Naar mijn mening mag De Mijlpaal echter niet komen ruiken aan mijn eerste Magis-ervaring. Ik ben er nog steeds ondersteboven van.

Sinds 2007 is restaurant Magis gevestigd in een historisch pand in het centrum van Tongeren dat vroeger dienstdeed als riddershuis. De zaak is in handen van Dimitry Lysens en Aagje Moens, een jong koppel dat met hun passie voor lekker eten en drinken weet wat fijnproeven is. Lysens werd vorig jaar door Gault Millau tot jonge topchef van Vlaanderen bekroond. Bovendien kreeg zijn restaurant een score van 17/20. Ook souschef Philppe Vroonen dingt dit jaar mee naar de titel van ‘Eerste Kok van België 2013’, een gerenommeerde culinaire wedstrijd die sinds 1954 georganiseerd wordt. Het loont misschien de moeite om te vermelden dat chef-kok Dimitry Lysens geen koksopleiding genoten heeft en we hier dus te maken hebben met een gepassioneerde hobbykok die op enkele jaren tijd uitgroeide tot een waar keukentalent.

Mijn tafelgenoot is naast regelmatige klant bij Magis ook een overtuigd vegetariër. In de keuken beschouwen ze zijn reservatie steevast als een uitdaging en een excuus om hun creativiteit de vrije loop te laten. Die avond starten we met het aperitief van het huis, een cocktail op basis van witte porto, tonic, limoen en angostura. We gaan beiden voor het Magismenu met vijf gangen en aangepaste wijnen. Mijn gezelschap krijgt weliswaar een vegetarische versie en een gepersonaliseerde menukaart.

Het aperitief wordt vergezeld van een stroom aan hapjes die stuk voor stuk op een erg verrassende manier geserveerd worden. Aan originaliteit is er ook geen gebrek bij de andere gangen. Bij de voorgerechtjes, het eerste is een tartaar van langoustine met inktvis en aubergine quinoa, het tweede is rog met zeekraal en beurre noissette, kan mijn geluk al niet op. Een echte wijnkenner ben ik niet, maar wat ik wel kan zeggen, is dat de biologische wijnen die de voorgerechten vergezellen perfect bij de combinaties op ons bord passen.

Het hoofdgerecht bestaat uit wilde eend met bospaddenstoelen, rode biet, knolselder en spitskool. Dat alles komt niet in zijn natuurlijke vorm en textuur, maar ik heb zelden zo pure smaken geproefd. Ook de desserts getuigen van originaliteit, zowel qua combinaties als qua bewerking en presentatie. Het eerste dessert combineert smaken en structuren van appel met Catalaans roomijs van appel en karamel. Het tweede is een ‘dulce de leche’ op basis van chocolade en olijfolie. Een culinaire hoogmis.

Lysens en Moens noemen het Magismenu hun visitekaartje. En dat mag er zijn. De sfeer bij Magis is ongedwongen, de bediening eerder informeel en persoonlijk. Dat past in het kader en is dus een positief punt, het jonge team is immers erg correct en attent. Ook belangrijk: tijdens de verschillende gangen aarzelt het zaalpersoneel niet om het druivensap rijkelijk te laten vloeien. Verder valt ook op de kleinere dingen, zoals de wachttijden tussen het eten, de hoeveelheden, de akoestiek en de inrichting, absoluut niets aan te merken.

De eindbalans: een magische smaakbeleving, positief over de hele lijn. Van de gastvrijheid en de topbediening, over de sublieme combinaties op ons bord tot de haast orgastische rode dessertwijn. Al die factoren samen tillen het restaurant tot op het verkregen niveau. Magis doet zijn ster, zijn bekroningen en vooral ook zijn naam alle eer aan. Benieuwd wat Michelin en Gault Millau in 2013 voor Magis in petto hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s